Spinalonga

Spinalonga er en liten øy nordøst for Agios Nikolaos i det nordøstlige Kreta. Øya har en spennende historie som venetiansk fæstningsværk og senere som koloni for spedalske.

Venezianerne bygde fæstningsværket sidst i 1500-tallet som forsvar mot angrepene fra det Osmaniske Rike. Fæstningsværket var et viktig støttepunkt for venezianerne i et par hundre år og Spinalonga falt først i hendene på det Osmaniske Rike i 1715.

I 1903 ble Spinalonga erklært som ‘behandlingssted’ for Kretas spedalske, til tross for at sykdommen på det tidspunkt var uhelbredelig. De spedalske ble tvangsflyttet til Spinalonga og måtte ikke forlate øya. Det var dog mulig for familie, prester og andre å besøke øya. Før de forlot øya igjen, ble de grundig desinfisert.

Fra 1913 begynte øya å motta spedalske fra hele Hellas. Det fikk øyas innbyggertall opp til rundt 400. Innbyggerne skapte sitt eget samfunn med butikker, tavernaer og til og med en skole. Øya hadde også en borgermester.

Opbygningen av dette samfunnet ble muliggjort av især to ting. Dels fik de spedalske en dengang betydelig kompensation for tvangsflytningen og dels havde mange av dem erfaring med et håndværk, som de fortsatte med på Spinalonga.

Først i 1957 ble hospitalet på Spinalonga stengt. På det tidspunkt var behandling mulig og de spedalske ble overført til sykehus på fastlandet.

Spinalonga i dag

I dag er øya ubeboet, men det nå stengte sykehuset, bakeriet og et par tavernaer fra den gang står ennå. Øya er blitt til en sand turistmagnet, og de mange turistene blir seilet over til øya fra Elounda, Agios Nikolaos eller den lille fiskerbyen Plaka, som ligger kun 300 meter fra Spinalonga.

Går man øya rundt langs kysten, så er det kun en tur på ca. en kilometer. Det er mulighet for noe å spise og drikke på øya og det er noen mindre grusstrender for de som vil kjøle seg litt ned.

Hvordan komme seg til Spinalonga

Det er flere måter å komme seg til Spinalonga på. En måte er å ta en båttur fra Elounda, Agios Nikolaos eller Plaka. Det går båter fra alle tre stedene og det er en fin måte å se øya fra sjøen på.

En annen måte å komme seg til Spinalonga på er å leie en båt eller kajakk og padle dit selv. Dette er en flott måte å se området på og man kan stoppe hvor man vil langs kysten.

Opplev historien på Spinalonga

Spinalonga er en øy med en rik historie og det er mye å se og oppleve her. Fra den imponerende fæstningsværket til de gamle bygningene fra tiden som koloni for spedalske, er det mye å utforske.

En tur til Spinalonga er en unik opplevelse som ikke bør gås glipp av når man er på Kreta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *