Balos Strand

Balos er en helt unik strand og naturopplevelse i det nordvestlige hjørnet av Kreta, omtrent 55 km vest for Chania og 15 km nordvest for Kissamos. Stranden ligger mellom halvøya Gramvousa og den lille øya Tigani. Mellom de to kystene er det store områder med sand og en lagune med lavt, stillestående vann. Vannet har flotte turkise nyanser, og sammen med Platiskinos-fjellene i bakgrunnen er det med på å gjøre Balos til ett av de mest fotograferte stedene på Kreta.

En unik naturperle

Balos ligger i naturreservatet Natura 2000, som beskytter området mot bebyggelse og annen kommersiell utnyttelse av området. Dette kommer også sjeldne dyrearter til gode, som Eleonorafalk, munkeseler og skilpaddearten Caretta caretta, som graver sine egg ned i sandet.

Vannet har mange lave områder og det er sjeldent bølger, så det er perfekt for barn. Voksne vil nok først og fremst nyte den fantastiske naturen, men strendene mot nord og vest gir massevis av muligheter for en svømmetur i de flotte omgivelsene. Sandet er flere steder delvis rosa, noe som skyldes knuste koraller/muslingskall. Samme fenomen kan oppleves på stranden i Elafonissi.

Tre måter å komme seg til Balos på

Det er tre måter å komme seg til Balos på, og alle gir en fantastisk naturopplevelse. Første mulighet er å kjøre langs grusveien fra Kaliviani og frem til parkeringsplassen, som ligger 1 km fra stranden. Fra parkeringsplassen er det en fantastisk utsikt – kanskje den beste utsikten på Kreta! Trenger du leiebil for turen, kan du finne det her.

Andre mulighet er å hoppe på en personferge fra Kissamos, som med litt flaks blir fulgt av delfiner et stykke av veien. Ferger gjør stopp ved øya Imeri Gramvousa, hvor mange besøker det gamle fortet. Tredje mulighet er å vandre/trekke fra Kaliviani langs Platiskinos-fjellene og frem til Balos. Dette er en relativt krevende tur på 3-4 timer, som blir ekstra utfordrende i varmt/solrikt vær. Husk rikelig med vann!

Uansett hvordan du kommer deg til Balos, er det verdt alle anstrengelsene. Et virkelig unikt og vidunderlig naturområde som du vil kunne huske i mange år fremover.

Tips for å nyte turen til Balos

For å få mest mulig ut av turen til Balos, er det noen tips du bør følge. Først og fremst, sørg for å ta med rikelig med vann og solkrem. Sola kan være veldig sterk på Kreta, spesielt på sommeren, så det er viktig å beskytte huden din.

Hvis du planlegger å kjøre til Balos, bør du vurdere å leie en 4×4 bil. Veien til parkeringsplassen kan være ganske bratt og ujevn, så det kan være vanskelig å kjøre med en vanlig bil.

Hvis du planlegger å gå til Balos, bør du også ta med gode sko og klær som beskytter mot solen. Turen kan være ganske krevende, spesielt hvis du går på en varm dag.

Konklusjon

Balos er definitivt et av de mest unike og fantastiske stedene på Kreta. Med sin vakre strand, turkisblått vann og fantastiske natur, er det et sted som vil ta pusten fra deg. Uansett om du velger å kjøre, ta ferge eller gå til Balos, vil du garantert få en opplevelse du aldri vil glemme. Så sørg for å ta med kameraet ditt, og nyt turen til dette fantastiske stedet!

Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *