Nødpass: Slik får du det | Krav og pris | All informasjon

Nødpass – også kalt imidlertidig pass – er et håndskrevet oransje pass som utstedes for å hjelpe deg på vei når du ikke har et gyldig ordinært pass.

Søknad om nødpass

Du kan søke om nødpass hos ditt lokale politi. Husk å være tidlig ute, da det ikke er mulig å varsle eller forhåndsbestille time for nødpass på Gardermoen. Politiposten på Gardermoen finner du i 1. etasje i terminalbygningen ved ankomst utland. Senere vil vi se andre alternativer for å få denne typen pass uten å måtte gå til Gardermoen i noen konkrete tilfeller.

Nedenfor kan du se hvor den ligger og kontaktinformasjonen for å bestille time, endre en avtale eller innhente informasjon.

Addresse: Edvard Munchs veg 20, 2060 Gardermoen

Telefaks: 64 99 95 00

Nettside: https://www.politi.no/romerike/gardermoen_politistasjon/

Nødpass utstedes av grensekontrolleksjonen på politiposten i ankomsthallen. I kortere tidsrom, særlig på natten og i høysesong, kan den være stengt. Det vil da ikke utstedes nødpass.

Informasjonskilde

Følgende dokumenter må vedlegges søknaden:

  • Reisedokumenter
  • Gyldig legitimasjon
  • To passfoto

Prisen er den samme som et vanlig pass. Kr 450 for personer over 16 år, og kr 270 for barn under 16 år. Les mer om pass til barn og ungdom under 18 år.

Nye regler for samtykke fra 1. november

1. november 2022 endres reglene om samtykke (fullmakt) for pass og nasjonalt ID-kort til barn og ungdom under 18 år. Endringene betyr at du ikke lenger skal ha med et samtykkeskjema på papir fra den andre foresatte. Begge foresatte må møte opp personlig ved et pass– eller ID-kontor for å gi samtykke. Se hvordan du gir samtykke fra 1. november her. 

https://www.politiet.no/tjenester/pass-og-id-kort/nodpass/

Er det sannsynlig at du rekker å motta et ordinært pass før du reiser, vil du ikke trenge et nødpass. Denne typen pass er kun for nødsituasjoner, som navnet og spesifikke tilfeller indikerer.

Andre punkter hvor du kan lage nødpasset

Nødpass utstedes også i åpningstiden ved Øst politidistrikts publikumssentre på Grålum (Sarpsborg), i Ski og i Lillestrøm. Dette er et godt alternativ for de som ønsker å reise utenlands og trenger et pass raskt. Politiet vil gi råd om hvordan man kan få et nødpass, og om hvordan man kan finne ut om det er nok kapasitet til å utstede det. Det kan være lurt å ta kontakt med politiet på telefon 64 99 30 00 for å høre om ledig kapasitet.

Politiet vil også kunne gi informasjon om hvilke dokumenter som kreves for å få et nødpass, og hvilke frister som gjelder. Det er viktig å huske at det er strenge krav til å få utstedt et nødpass, og at det ikke er noen garanti for at man får det uten å møte opp personlig. Det er derfor viktig å planlegge og ta kontakt med politiet så tidlig som mulig om man trenger et nødpass.

Hvordan finne en nærliggende politistasjon og bestille time?

Hvis du allerede vet hvilken politistasjon som er i nærheten, kan du gå personlig eller ringe hvis du har nummeret for å bestille time. Hvis dette ikke er ditt tilfelle, skal vi se hvordan du kan finne og bestille time på politistasjonen nærmest deg.

For å gjøre dette bruker vi politiets side og du kan gå inn på den spesifikke siden her for å følge trinn for trinn.

Her kan vi, i tillegg til å finne all informasjon om nødpasset, bestille time. For å gjøre dette, klikk på 2, slik at innholdet vises. Og dermed kunne se boksen med søkemotoren.

Som den forteller oss, her skriv inn postnummeret til hvor du bor eller hvor du er interessert i å finne en nærliggende politistasjon.

Du vil kunne se forskjellige alternativer vist med avstanden til postnummeret du har angitt. Og hvis du klikker på noen av dem, vil du kunne se all den svært detaljerte informasjonen om politistasjonen. Veldig nyttig informasjon som telefonnummer, åpningstider, adresse og all informasjon du måtte trenge.

Når du har funnet politistasjonen nærmest deg eller du er interessert i å bestille time, klikker du på den for å vise all informasjon og klikker på den blå knappen som sier Bestill time til pass og ID-kort

Nå vil du se følgende skjermbilde, hvor du må fylle ut informasjonen for å bekrefte avtalen. Og det er det, du vil ha en avtale og du bør motta en SMS-varsling om bekreftelsen regelmessig. På SMS kan du også endre din tidligere avtale for å endre timeplanen, eller kansellere avtalen.

Viktig informasjon om nødpass

  • Et nødpass er kun gyldig for en reise, og må leveres tilbake til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen.
  • Har du et gyldig, odrinært pass, ugyldiggjøres det i passregisteret når du får nødpass.
  • Et håndskrevet nødpass kan ikke benyttes ved ved innreise USA og Dubai.
  • Du er ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass. Du kan sjekke dette på de offisielle immigrasjonssidene til hvert land for å se deres forskrifter. Sjekk denne lenken for å se landene som godtar denne typen pass og som ikke gjør det, ved å klikke her.

Andre ofte stilte spørsmål

Mister du passet ditt i utlandet

Du kan få utstedt nødpass på nærmeste norske utenriksstasjon hvis du mister passet ditt i utlandet.

Hva skjer hvis du har fått utstedt nødpass tidligere?

Har du fått utstedt nødpass 2 ganger i løpet av de siste 5 årene, vil du vanligvis IKKE få nødpass. Du får eller ikke nødpass om du tidligere har mistet et nødtpass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise.

Nødpass utstedes bare i situasjoner der det er helt nødvendig. For å få informasjon om pass- og visumregler i ulike land, kan du finne på UD sine sider UDs reiseinformasjon, i tillegg til hos ambassaden i landet du skal reise til.

Hvor lang tid tar det for nødpass?

Det vil kun ta deg 10-15 minutter å søke om nødpass, og det vil bli levert fysisk til deg på forespørsel. Du trenger ikke å vente på at den skal produseres eller sendes, da du vil motta den umiddelbart. Du kan søke om pass på flyplassen eller på politistasjonen. Det vil ta kort tid, og du vil umiddelbart kunne fortsette reisen med ditt nye nødpass.

Kan man få nødpass nå?

Hvis du trenger et nødpass, må du bestille en tid hos politiet. Pass– og ID-kontoret åpner syv dager før avreise, og du kan booke en time der. Du må være der til oppsatt tid og ha med nødvendig dokumentasjon, som passfoto og bekreftelse på avreise. Passet vil bli utstedt på stedet og du kan sette i gang med reisen med det samme.

Informasjonskilde: https://www.politiet.no/tjenester/pass-og-id-kort/nodpass/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *