Knossos

Er du en historieentusiast som elsker å utforske gamle kulturer og sagnomsuste steder? Da er det en ting du ikke kan gå glipp av når du besøker Kreta – det minoiske palasset i Knossos. Dette er Kretas største attraksjon, og det er en opplevelse du sent vil glemme.

Beliggenhet og historie

Det minoiske palasset i Knossos ligger på Kefala-høyden, ca. 5-6 kilometer sør for Heraklion. Det omkringliggende landskapet er fylt med olivenlunder og vinmarker, og det er en vakker og fredelig plass å tilbringe en dag eller to.

Palasset ble bygget i bronsealderen, og var på den tiden det mest imponerende og luksuriøse bygningsverket i Europa. Det var også det største av de fire minoiske palassene på Kreta. Alle palassene på Kreta er karakteristiske med sine slotsgårder, templer og store oppbevaringsrom.

Palassets størrelse og struktur

Palasset var med sine ca. 1.400 værelser imponerende stort. Rundt om slotsgården lå de to hovedbygningene, den mer offisielle vestfløyen og den private østfløyen med beboelses- og arbeidsrom.

Vestfløyen var først og fremst en stor administrationsbygning. Men det var også her at magasinkorridoren lå, hvor det stod et stort antall forrådskrukker med olje, korn, tørkede fisk, bønner og oliven. De opptil to meter høye krukkene kan fortsatt sees på palasset. Det var i øvrigt også i vestfløyen at skattekammeret lå.

I østfløyen lå kongens og dronningens gemakker, hvor man blant mange dekorasjoner finner en betagende fresko med blå delfiner. Dronningens badeværelse hadde badekar og kanskje verdens første vannskyllende toalett!

Utgravninger og rekonstruksjoner

Utgravninger viser at området var bebodd helt tilbake til 6000 f.Kr. Palasset sto etter flere århundrer med hardt arbeid ferdig ca. 2000 f.Kr. Etter et voldsomt jordskjelv ca. 1700 f.Kr. ble palasset genoppbygd, og det er ruinene av det genoppbygde palasset som nå kan sees av de besøkende.

Mye av det som de besøkende ser er rekonstruert av bl.a. den engelske arkeologen Sir Arthur Evans, inkludert mange av de flotte søylene og freskene. Dette har blitt gjort for å gi besøkende en mer realistisk opplevelse av hvordan palasset så ut i sin storhetstid.

Besøk Knossos

For å besøke Knossos, kan du ta en buss fra Heraklion som kjører direkte til palasset. Det er også mulig å leie en bil eller ta en taxi. Det er åpent for besøkende fra tidlig morgen til sent på ettermiddagen, og det er anbefalt å sette av minst to til tre timer for å utforske palasset grundig.

Det er også en god idé å ansette en lokal guide som kan gi deg en dypere forståelse av palassets historie og betydning. Det er også viktig å kle seg i behagelige sko og klær, da det kan være mye å gå rundt på.

Oppsummering

Det minoiske palasset i Knossos er en av Kretas største attraksjoner, og det er en opplevelse du ikke vil gå glipp av. Utforsk de massive ruinene, oppdag historien og la deg fascinere av de fantastiske freskene og dekorasjonene. Med sin imponerende størrelse og struktur vil du føle deg som om du har gått tilbake i tid og fått et glimt av livet i bronsealderen.

Ta deg tid til å utforske palasset i ditt eget tempo, og nyt den vakre utsikten over det omkringliggende landskapet. Og ikke glem å ta med kameraet ditt – det er mange fantastiske fotomuligheter på palasset.

Så hvis du planlegger en tur til Kreta, må du sette av tid til å besøke det minoiske palasset i Knossos. Det er en opplevelse du ikke vil glemme, og det vil gi deg et glimt av Kretas fascinerende historie og kultur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *