Sjokoladefondant: En dekadent dessertoppskrift som vil imponere dine gjester

Sjokoladefondant er en deilig og velkjent dessert som er elsket av mange. Den består av en myk sjokoladekake med en flytende sjokoladekjerne inni. Det er en perfekt dessert for sjokoladeelskere, og den kan serveres med iskrem, bær eller annet tilbehør.

Opprinnelsen til sjokoladefondant er uklar, men det er antatt at den ble oppfunnet i Frankrike på 1980-tallet. I dag er den en populær dessert over hele verden og finnes på mange restauranter og bakerier.

For å lage en perfekt sjokoladefondant er det viktig å være nøye med steketemperatur og steketid. Det er også viktig å bruke kvalitetsingredienser, som god sjokolade og ferske egg. Med litt øvelse og tålmodighet kan man lage en fantastisk sjokoladefondant som imponerer gjestene.

Hva er Sjokoladefondant?

Sjokoladefondant er en deilig dessert som er kjent for sin myke og kremete konsistens og sin flytende sjokoladekjerne. Denne desserten er en av de mest populære sjokoladedessertene i verden og er en favoritt blant sjokoladeelskere.

Sjokoladefondant er vanligvis laget av sjokolade, smør, egg, sukker og mel. Deigen er ganske tykk og blir ofte bakt i små former. Når den er ferdig bakt, vil midten av kaken være flytende og sjokoladeaktig, mens utsiden vil være fast og kremete.

Sjokoladefondant kan serveres med en rekke forskjellige tilbehør, inkludert friske bær, vaniljesaus, iskrem eller pisket krem. Desserten er også populær på restauranter og kan ofte bli funnet på menyen som en spesiell dessert.

Opprinnelse

Sjokoladefondant, også kjent som sjokoladepudding eller lava-kake, er en dekadent dessert laget av sjokolade, smør, sukker, egg og mel. Opprinnelsen til sjokoladefondanten er litt uklar, men det er generelt akseptert at den ble oppfunnet i Frankrike på 1980-tallet av den berømte kokken Michel Bras.

Bras eksperimenterte med forskjellige teksturer og smaker og skapte en dessert som var sprø på utsiden og flytende på innsiden. Han kalte det “gâteau mi-cuit au chocolat” som betyr “halvstekt sjokoladekake”.

Siden den gang har sjokoladefondanten blitt en populær dessert over hele verden og er ofte å finne på menyen på fine dining-restauranter. Det er også en favoritt blant hjemmekokker på grunn av sin enkelhet og imponerende presentasjon.

Ingredienser

Sjokoladefondant er en deilig dessert som er enkel å lage. For å lage sjokoladefondant trenger man følgende ingredienser:

 • 100 g mørk sjokolade
 • 100 g usaltet smør
 • 2 egg (str. M)
 • 60 g sukker
 • 5 g vaniljesukker
 • 50 g hvetemel

Det er viktig å bruke mørk sjokolade av god kvalitet for å få den beste smaken. Smøret bør være usaltet for å unngå at desserten blir for salt. Eggene bør være romtempererte for å få en jevn røre.

Sukker og vaniljesukker tilsettes for å gi en søt smak til sjokoladefondanten. Hvetemelet sørger for å gi desserten en fastere konsistens.

Det er også mulig å tilsette ulike smaker til sjokoladefondanten, som for eksempel appelsin, kaffe eller lakris. Dette kan gjøres ved å tilsette ønsket smak i sjokoladeblandingen før man tilsetter eggene.

Fremgangsmåte

For å lage sjokoladefondant, trenger man følgende ingredienser:

 • 180 g smør
 • 200 g mørk sjokolade
 • 100 g hvetemel
 • 3 egg
 • 3 eggeplommer
 • 150 g sukker

Forvarm ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Smelt smør og sjokolade i en kjele over svak varme, og rør blandingen jevn. La sjokoladeblandingen avkjøles litt.

Pisk egg, eggeplommer og sukker til en tykk eggedosis. Vend sjokoladeblandingen forsiktig inn i eggedosisen. Sikt hvetemelet over røren og vend forsiktig inn.

Smør 6-8 små former med smør og dryss med litt mel. Fyll formene 2/3 fulle med sjokoladerøre og sett dem i ovnen. Stek i ca. 8-10 minutter, til overflaten har stivnet og kanten er fast, men midten er fortsatt myk.

Ta formene ut av ovnen og la dem hvile i 1-2 minutter før du forsiktig løsner fondantene fra formene med en kniv. Server sjokoladefondantene med litt melis og friske bær eller vaniljeis.

Servering

En perfekt stekt sjokoladefondant med godt tilbehør er en perfekt avslutning på et måltid. Sjokoladefondant kan serveres med en rekke forskjellige ting som vil forsterke smaken og gi en fin kontrast til den varme, flytende sjokoladen i midten.

En enkel måte å servere sjokoladefondant på er med en kule vaniljeis eller pisket krem. Dette vil gi en friskhet og balansere den søte sjokoladesmaken. En annen god kombinasjon er å servere sjokoladefondant med friske bær som bringebær eller jordbær. Dette vil gi en friskhet og en fin kontrast til den varme, flytende sjokoladen.

Dersom man ønsker å servere sjokoladefondant til en større gruppe, kan man også servere den med en sjokoladesaus og noen nøtter som valnøtter eller hasselnøtter. Dette vil gi en god smakskombinasjon og en fin teksturkontrast.

En annen måte å servere sjokoladefondant på er å pynte den med litt melis og servere den med en kopp kaffe eller te. Dette vil gi en fin avslutning på måltidet og en god smakskombinasjon.

Variasjoner

Sjokoladefondant kan varieres på mange måter, og det er opp til deg å eksperimentere med ulike smaker og ingredienser for å finne din favoritt. Her er noen ideer for variasjoner:

 • Bytt ut den mørke sjokoladen med melkesjokolade eller hvit sjokolade for en annen smaksopplevelse.
 • Tilsett en teskje vaniljeekstrakt eller en teskje kanel for å gi sjokoladefondanten en ekstra smaksdimensjon.
 • Server sjokoladefondanten med en kule vaniljeis eller pisket krem for å balansere den intense sjokoladesmaken.
 • Tilsett hakkede nøtter, som valnøtter eller mandler, for en ekstra krønsj.
 • Legg til litt alkohol, som Baileys, Grand Marnier eller Kahlúa, for å gi sjokoladefondanten en voksen vri.

Det er viktig å huske på at når du eksperimenterer med variasjoner, kan det påvirke steketiden og konsistensen på sjokoladefondanten. Det kan være lurt å gjøre noen prøver før du serverer sjokoladefondanten til gjestene dine.

Oppskrift

Sjokoladefondant er en deilig dessert som kan imponere gjestene dine. Her er en enkel oppskrift som vil gi deg en perfekt sjokoladefondant hver gang.

IngredienserAntall
Smør125 g
Kokesjokolade150 g
Sukker125 g
Siktet hvetemel85 g
Egg4 stk

Følg disse trinnene for å lage sjokoladefondant:

 1. Smelt smøret i en kjele.
 2. Ta kjelen av varmen og ha i sjokoladen. La blandingen stå i 3 minutter før du rører til sjokoladen og smøret er godt blandet.
 3. Pisk inn sukker og mel.
 4. Pisk eggene og tilsett dem i blandingen. Rør godt.
 5. Fordel røren i 4 smurte former.
 6. Stek sjokoladefondantene i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter.
 7. Server sjokoladefondantene varme med litt melis og gjerne vaniljeis eller friske bær.

Med denne oppskriften vil du få en sjokoladefondant med en deilig, flytende sjokoladekjerne. Husk å være nøye med steketemperaturen og steketiden for å få den perfekte konsistensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *