Pass eller nasjonalt ID-kort: Hva er forskjellen?

Pass eller nasjonalt ID-kort er viktige dokumenter for norske statsborgere som ønsker å reise utenlands. Disse dokumentene fungerer som reise- og ID-dokumenter og kan brukes til å identifisere seg og krysse grenser. Det er viktig å ha en gyldig pass eller nasjonalt ID-kort når du reiser utenlands, da det er det eneste norske reisedokumentet som er gyldig i utlandet.

Pass og nasjonalt ID-kort kan bestilles, endres eller avbestilles på politiets nettside. For å få pass eller nasjonalt ID-kort, må du være norsk statsborger. Det er også viktig å merke seg at pass og nasjonalt ID-kort har begrenset gyldighetstid, og du må bytte ut dokumentene før utløpsdatoen hvis du skifter navn, dokumentet blir skadet, eller du forandrer utseende vesentlig.

Du kan bestille time for pass eller nasjonalt ID-kort på politiets nettside. Er dere flere i familien som trenger time, kan du bestille for alle samtidig. Politiet kan ikke garantere en leveringstid for pass og nasjonalt ID-kort, men forventet leveringstid per nå er ca. 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo. For mer informasjon om pass og nasjonalt ID-kort, kan du besøke politiets nettside.

Forskjellen mellom pass og nasjonalt ID-kort

For norske borgere som trenger et legitimasjonsbevis, kan det være forvirrende å vite forskjellen mellom pass og nasjonalt ID-kort. Her vil vi se på noen av de viktigste forskjellene mellom disse to dokumentene.

PassNasjonalt ID-kort
Kan brukes som reisedokumentKan ikke brukes som reisedokument utenfor EØS-området
Har lengre gyldighetstid enn nasjonalt ID-kortHar kortere gyldighetstid enn pass
Kan inneholde visum for visse landKan ikke inneholde visum for andre land enn EØS-landene og Sveits

Pass er et reisedokument og legitimasjonsbevis som kan brukes i alle situasjoner og overalt hvor du reiser. Det er også et krav for å reise til mange land utenfor EØS-området. På den annen side er nasjonalt ID-kort et identitetsbevis som kan brukes når du må legitimere deg. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort og er praktisk å ha med seg i lommeboken.

En annen forskjell mellom pass og nasjonalt ID-kort er gyldighetstiden. Pass har vanligvis en gyldighetstid på 10 år, mens nasjonalt ID-kort har en gyldighetstid på 5 år. Det er også verdt å merke seg at pass kan inneholde visum for visse land, mens nasjonalt ID-kort ikke kan inneholde visum for andre land enn EØS-landene og Sveits.

Så, når bør du velge pass og når bør du velge nasjonalt ID-kort? Hvis du skal reise utenfor EØS-området, trenger du definitivt et pass. Hvis du ikke har planer om å reise utenfor EØS-området, kan nasjonalt ID-kort være et mer praktisk alternativ for deg.

Krav for å søke om pass eller nasjonalt ID-kort

For å søke om pass eller nasjonalt ID-kort, må du oppfylle visse krav. Her er noen av kravene du må oppfylle:

  • Du må være norsk statsborger
  • Du må ha gyldig legitimasjon
  • Du må ha samtykke fra foresatte hvis du er under 18 år
  • Du må møte opp personlig på et pass- og ID-kontor

Du må også ha med deg visse dokumenter når du møter opp på pass- og ID-kontoret. Her er en liste over hva du må ha med:

  • Gyldig legitimasjon
  • Det gamle passet hvis du har det
  • Samtykke fra foresatte hvis du er under 18 år

Hvis du ikke oppfyller kravene eller ikke har med deg de nødvendige dokumentene, kan du ikke søke om pass eller nasjonalt ID-kort.

Hvordan søke om pass eller nasjonalt ID-kort

For å søke om pass eller nasjonalt ID-kort må du være norsk statsborger og ha gyldig norsk legitimasjon. Du kan søke om pass og nasjonalt ID-kort samtidig.

Du må bestille time på forhånd for å søke om pass eller nasjonalt ID-kort. Du kan bestille time for deg selv eller for hele familien samtidig. For å finne nærmeste pass- og ID-kontor kan du søke etter postnummer eller sted på Politiet.no.

Når du møter opp på pass- og ID-kontoret må du ha med deg gyldig legitimasjon, passfoto og eventuelt annen dokumentasjon som kreves. Du må også betale en avgift for å søke om pass eller nasjonalt ID-kort.

Pass og nasjonalt ID-kort har ulike priser og leveringstider. Du kan finne informasjon om priser og leveringstider på Politiet.no.

Kostnader og behandlingstid

Det er viktig å være klar over kostnadene og behandlingstiden når du skal søke om pass eller nasjonalt ID-kort. Her er en oversikt over kostnadene:

PassNasjonalt ID-kort
Fra 16 årkr 920kr 570
Mellom 10 og 15 årkr 730kr 340
Under 10 årkr 540kr 340

Merk at hvis du søker om både pass og nasjonalt ID-kort samtidig, reduseres søknadsgebyret.

Når det gjelder behandlingstiden, kan politiet ikke garantere en leveringstid for pass og nasjonalt ID-kort. Forventet leveringstid per nå er:

  • Pass: ca. 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.
  • Nasjonalt ID-kort: ca. 1 uke pluss postgang. Forsendelsen kommer fra Oslo.

Husk at det kan ta lengre tid i perioder med stor pågang, som for eksempel i ferier og høytider.

Gyldighet og fornyelse

Pass og nasjonalt ID-kort har forskjellig gyldighetstid, og det er viktig å være klar over dette når du skal ut og reise. Passet ditt vil normalt være gyldig i 10 år, mens nasjonalt ID-kort vil være gyldig i 5 år. Det er viktig å merke seg at noen land krever at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter at du har kommet tilbake fra reisen din. Sørg derfor for å sjekke gyldighetskravene hos Utenriksdepartementet før du reiser.

Hvis passet eller nasjonalt ID-kortet ditt er i ferd med å gå ut på dato, må du fornye det før du kan reise igjen. Du kan fornye passet eller nasjonalt ID-kortet ditt hos politiet, og du kan bestille time på nettet eller ved å ringe politiet på telefonnummer 02800. Det er viktig å merke seg at du må møte personlig opp hos politiet for å få nytt pass eller nasjonalt ID-kort.

Prisene for å fornye pass eller nasjonalt ID-kort varierer avhengig av hvor raskt du trenger det og hvor du bor i landet. Det kan også ta noen uker å få nytt pass eller nasjonalt ID-kort, så det er viktig å planlegge i god tid før du skal ut og reise. Husk også å ta med deg alle nødvendige dokumenter når du møter opp hos politiet for å fornye pass eller nasjonalt ID-kort.

Konklusjon

Valget mellom pass og nasjonalt ID-kort avhenger av dine behov og reiseplaner. Hvis du reiser mye utenfor EU/EØS og Sveits, eller trenger et reisedokument med lengre gyldighetstid, er pass det beste alternativet. Hvis du hovedsakelig reiser innenfor EU/EØS og Sveits, og ønsker en praktisk og lett ID-løsning, kan et nasjonalt ID-kort være et godt valg.

Det er viktig å huske at du må være norsk statsborger for å få både pass og nasjonalt ID-kort. Du kan søke om begge dokumentene samtidig, og det er mulig å bestille time for hele familien samtidig.

Husk også å ta med alle nødvendige dokumenter når du møter opp til timeavtalen, og å sjekke leveringstiden for dokumentene på forhånd. Hvis du trenger et nødpass på kort varsel, kan midlertidige kriterier gjelde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *