Engelsk setter: En allsidig jakthund med en myk personlighet

Engelsk Setter er en mellomstor jakthund med et vakkert utseende og en søt temperament. Den er en av AKC’s fire britiske settere og ble opprinnelig avlet for å jobbe på forskjellige terreng. Engelsk Setter er en allsidig hund som kan brukes både som jakthund og som en familiehund.

Engelsk Setter har en elegant kroppsbygning og kan variere i størrelse fra 61 cm for hunner til 69 cm for hanner. Den har en finere bygning og konstruksjon enn de fra benk eller showlinjer. Engelsk Setter er også kjent for sin evne til å peke ut spill fra lang avstand. Disse hundene er høyt verdsatt for deres ytelse i hundeshow og feltprøver.

Engelsk Setter har en gjennomsnittlig levetid på 11,5 år og veier mellom 45 og 80 pund. Purdue University veterinærforskere har utviklet en metode som tar hensyn til Engelsk Setters levetid og størrelse for å konvertere Engelsk Setter-alder til menneskelig alder. Engelsk Setter er en utmerket følgesvenn for de som leter etter en hund som er både vakker og allsidig.

Historie

Engelsk setter er en av de eldste fuglehundene og har en lang historie som jakthund. Rasen ble først introdusert og renavlet av Edward Laverack, en dominerende oppdretter på 1800-tallet. Han baserte sitt oppdrett på så nær innavl at rasen holdt på å dø ut av mangel på genetisk variasjon.

Den engelske setteren ble avlet frem fra krysninger mellom engelske spaniels og pointer, og ble brukt som en allsidig jakthund som kunne finne og markere fugl for jegeren. Rasen var så populær at den ble en av de første ni rasene som ble anerkjent av American Kennel Club da den ble grunnlagt i 1884.

Engelsk setter er den mest tallrike av de tre setter-rasene og er kjent for sitt vakre utseende og vennlige temperament. Rasen har også blitt brukt som terapihund og som en trofast følgesvenn for mennesker i alle aldre.

Beskrivelse

Engelsk setter er en mellomstor fuglehundrase med en vekt på rundt 25 kg for hannhunder og litt over 20 kg for tisper. Hannhunder skal ha en mankehøyde på mellom 63 og 68 cm, mens tisper skal ha en mankehøyde på mellom 58 og 66 cm. Rasen er kjent for sitt karakteristiske utseende med langt, silkeaktig hår og flekkete pels.

Engelsk setter er en aktiv og energisk rase som trenger mye mosjon og mental stimulering. De er også kjent for å være intelligente og lærevillige, og kan trives godt som familiehunder så lenge de får tilstrekkelig med trening og oppmerksomhet. Rasen er vanligvis vennlig og omgjengelig mot mennesker og andre dyr, men kan være reservert overfor fremmede.

Engelsk setter er en rase som er avlet for å jakte fugl og har derfor en sterk jaktinstinkt. De kan være ivrige jakthunder og trenger ofte å bli trent og brukt til jakt for å trives. Rasen er også kjent for å være god på å finne og apportere bytte.

Personlighet og egenskaper

Engelsk setter er en hunderase som er kjent for sitt vennlige og milde temperament. De er lojale og trofaste følgesvenner som er utmerkede familiehunder. Hundene er søte, lydige og intelligente, noe som gjør dem til perfekte husdyr.

Engelsk setter er også en aktiv hund som trenger mye mosjon og øvelser. De er avlet opp for å ha et aktivt liv og en oppgave å fokusere på. De trives i samvær med både mennesker og andre dyr. Disse hundene er kjent for å ha glede av å streife, grave og hoppe. De er svært aktive som valper, men de er kjent for å modne betraktelig når de er fullvoksne.

Rasen er utpreget vennlig og med rolig temperament, og regnes som enkel å håndtere. De er også flinke med barn, og er en ypperlig familiehund for mennesker som er glad i å ferdes mye ute i naturen.

EgenskaperBeskrivelse
VennligEngelsk setter er kjent for sitt vennlige og milde temperament. De er lojale og trofaste følgesvenner som er utmerkede familiehunder.
AktivEngelsk setter er en aktiv hund som trenger mye mosjon og øvelser. De trives i samvær med både mennesker og andre dyr.
RoligRasen er utpreget vennlig og med rolig temperament, og regnes som enkel å håndtere. De er også flinke med barn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *