Ferge Sund – Horsdal – Sørarnøy

Fergen Sund Horsdal Sørarnøy tilhører rute 18-444 som trafikkeres av Torghatten Nord med fergen MF Gildeskål. Med to mulige ruter, den fullstendige ruten med alle tre stopp, og en mer direkte rute uten stopp i Horsdal, som går direkte fra Sund til Sørarnøy og omvendt. Rutetiden vil avhenge av hvor du reiser, men hele ruten med de tre stoppene tar 50 minutter. Mer detaljerte rutetider finner du i slutten av artikkelen.

Denne fergen er en svært viktig forbindelse ettersom det er den vanligste måten å komme seg til Sørarnøy på, i tillegg til at den frakter varer og kan ta med forsyninger. I motsetning til hurtigbåter kan du ikke ta med deg kjøretøyet ditt om bord, og når du ankommer øya, kan det derfor være begrenset hvor mye du kan bevege deg fritt uten kjøretøy. Da blir fergen det beste alternativet for å komme seg til og fra øya.

I denne artikkelen skal vi ta for oss den viktigste informasjonen du trenger å vite før du går om bord på ferge 18-444, og mye informasjon som ofte er ukjent, men som er svært viktig å vite. Når det er sagt, la oss komme til det viktigste. 

Sund – Horsdal – Sørarnøy

Tidsplaner

Du kan se rutetabellen for denne ruten nedenfor. Noen viktige ting å tenke på er symbolene du ser på rutetabellen, som kan være svært forvirrende hvis du ikke forstår hva de betyr.

Det enkleste å forstå er symbolet (|), som betyr at fergeavgangen ikke stopper på dette punktet. For eksempel stopper ikke fergeavgangen fra Sørarnøy kl. 08:50 på Horsdal, slik symbolet (|) vises i rutetabellen. Derfor går fergen denne gangen direkte mellom Sørarnøy og Sund.

Ved andre anledninger er noen rutetabeller merket med en X, og hvis du ser på merknadene, vil du se at du i disse tilfellene må ringe for å få fergen til å stoppe på Horsdal, for eksempel på rutetabellen kl. 16:10. Ellers stopper ikke fergen på Horsdal og går direkte til neste punkt. Dette gjøres på ferger med lite trafikk og som ofte unngår å gå til et stopp uten at passasjerer går av eller på fergen. Og derfor krever noen rutetider at du ringer på forhånd for at fergen skal stoppe. Dermed er du klar til å forstå neste rutetabell:

Du kan se PDF-filen med mer informasjon her. Sjekk dropboxen med alle rutetidene for denne ruten her.

Du kan også sjekke rutetabellene via lenken nedenfor, der du kan se rutetabellene i sanntid. Du vil kunne se eventuelle endringer eller oppdateringer av ruten og rutetabellene. For å gjøre dette klikker du bare på den blå knappen og angir avgangs- og ankomststed. Deretter kan du se de neste fergeavgangene, eller angi hvilken dag du ønsker å se de planlagte avgangene.

Rutetider

Nedenfor kan du se ruten som fergen tar, både den komplette ruten med alle stopp og den direkte ruten med bare to stopp. Vi begynner med den fullstendige ruten:

Rute fra Sund til Sørarnøy eller omvendt:

Pris

Vi kommer til den delen av guiden som mange hopper over, fordi de helst ikke vil se på prisen når de først må betale. Men i dette tilfellet er det bedre å se på prisen, for hvis du ikke visste at denne fergen er gratis, kan du få deg en overraskelse. Ja, du trenger ikke å betale noe, i hvert fall ikke i år, og muligens heller ikke de neste årene hvis det ikke skjer drastiske endringer.

På grunn av statlige subsidier til fergeruter med mindre enn 100 000 passasjerer det siste året, er alle ruter under dette tallet gratis i år. Og på godt og vondt er dette en av rutene med få passasjerer. Derfor sier vi at denne ordningen, hvis den fortsetter å gjelde, sannsynligvis vil forbli gratis. Men det kan alltid skje endringer, både i tilskuddene og i minimumsantallet passasjerer for å få dette tilskuddet. Inntil videre er det bare å nyte den gratis fergeturen.

Finn ut mer om rutene som mottar tilskudd og mer informasjon om statsstøtte til ferger: https://autopassferje.no/gratis-ferje-fra-01-juli/

Hvis det har skjedd endringer i prisene, kan du se dem i følgende lenke. Sjekk også informasjonen vi har vist i denne guiden.

Sund Ferjekai

Sund Ferjekai ligger ved enden av vei 838, og betjenes også av buss 18-442. Hvis du er mer av en kartperson, kan du nedenfor se hvor det ligger og den korteste veien fra der du er til Sund Ferjekai.

Havnen har en rekke fasiliteter, inkludert toaletter i en liten hytte hvis du trenger å gå på toalettet mens du venter på fergen. Ellers finner du parkering i nærheten og lite annet.

Horsdal Ferjekai

Ved enden av Fv472 finner vi Horsdal Ferjekai. Med forbindelse til buss 18-448 som også tar deg til havnen hvis du ikke har egen bil. Ferjehavnen ligger ved siden av en annen havn for småbåter og småbåter.

Etter det vi har sett, ser det ikke ut til å være mange tjenester og fasiliteter i denne havnen, bortsett fra kontrollhytta og god plass til å parkere bilen. Det er mulig at det ikke finnes toaletter i denne havnen.

Sørarnøy Ferjekai

Sørarnøy ferjekai er en av de mest brukte adkomstene til øya, da det ikke finnes mange andre adkomster eller måter å komme seg dit på enn med båt. Så hvis du allerede er i Sørarnøy, antar jeg at du allerede vet hvor havnen ligger.

Men for deg som reiser til Sørarnøy for første gang, finner du her et kart over hvor havnen ligger, slik at du kan se ruten til destinasjonen din, og avstanden og tiden du har til rådighet. Det er bare å klikke på kartet for å få en større og bedre oversikt.

Kontaktinformasjon

Husk å bestille fergebillett på forhånd ved å ringe fergenummeret nedenfor for de rutene du skal benytte. I tillegg har vi lagt igjen noen andre kontaktopplysninger for selskapet som driver denne fergen, Torghatten Nord, slik at du kan komme i kontakt med dem.

MF Gildeskål Telefon: 992 83 224

Generell kontaktinformasjon for Torghatten Nord:

Telefon:  906 20 700
Booking: www.torghatten-nord.no eller ved endringer/problemer ring oss på 908 20 700
E-post: firmapost@torghatten-nord.no

Tlf750 20 000
Mailfirmapost@torghatten.no
Org.nr. 916 819 927

Mer kontaktinformasjon finner du her.

Hvor lang tid tar fergeturen Sund – Horsdal – Sørarnøy?

Du kan se varigheten for hele ruten for hver retning og hver variabel nedenfor:

  • Sund – Horsdal 10 minutter
  • Sund – Sørarnøy 50 minutter (40 minutter hvis du ikke stopper på Horsdal)
  • Horsdal – Sørarnøy 40 minutter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *