Babyteppe strikk: En guide til å strikke din egen babyteppe

Strikking av babytepper er en populær aktivitet blant både erfarne og nye strikkere. Det er en flott måte å vise omsorg og kjærlighet til en nyfødt baby, samtidig som man kan utforske forskjellige strikketeknikker og mønstre. Det finnes et bredt utvalg av babyteppeoppskrifter tilgjengelig på nettet, fra enkle og grunnleggende design til mer avanserte og intrikate mønstre.

En av de mest populære teknikkene for å strikke et babyteppe er å bruke en rundpinne. Dette gir et jevnt og glatt utseende, og gjør det enklere å strikke større prosjekter. En annen fordel med å bruke en rundpinne er at man kan strikke i en kontinuerlig sirkel, noe som betyr at man slipper å sy sammen teppet til slutt.

Uansett om man er nybegynner eller en erfaren strikker, er det viktig å velge riktig garn og pinner til prosjektet. Babytepper bør være myke og behagelige for babyens sensitive hud, og det er derfor lurt å velge et garn som er laget av naturlige materialer som bomull eller ull. Det er også viktig å velge riktige pinner for å oppnå riktig strikkefasthet og et pent resultat.

Materialer

Når du skal strikke et babyteppe, er det viktig å velge riktige materialer. Her er noen tips til hva du trenger:

Garn

Det finnes mange forskjellige typer garn som egner seg til babytepper. Bomullsgarn er et populært valg fordi det er mykt og allergivennlig. Ullgarn er også et godt alternativ, spesielt hvis babyen skal bruke teppet om vinteren. Det er viktig å velge garn som er lett å vaske og tåler slitasje. Her er noen eksempler på garn som egner seg til babytepper:

GarnMaterialeStørrelse
DROPS Baby MerinoMerinoullSport
Sandnes Garn Tynn LineBomull/linSport
Garnstudio DROPS SafranBomullSport

Strikkepinner

Når du skal velge strikkepinner til babyteppet, er det viktig å tenke på strikkefastheten. Hvis du strikker for stramt, kan teppet bli for lite og stivt. Hvis du strikker for løst, kan teppet bli for stort og løst. Det er også viktig å velge strikkepinner som er behagelige å jobbe med. Her er noen eksempler på strikkepinner som egner seg til babytepper:

 • DROPS Rundpinne nr. 4,5: Lengde på 80 cm
 • KnitPro Zing Rundpinne nr. 4,5: Lengde på 80 cm
 • Addi Turbo Rundpinne nr. 4,5: Lengde på 80 cm

Oppskrift

Oppskrift for babyteppe strikk

Å strikke et babyteppe kan være en morsom og tilfredsstillende opplevelse. Her er en enkel oppskrift for å strikke et babyteppe:

Materialer

 • 500 gram babygarn
 • Strikkepinner i størrelse 4 mm

Steg for steg

 1. Legg opp 150 masker på strikkepinnene.
 2. Strikk 10 riller (20 omganger) i rettstrikk.
 3. Fortsett med mønsterstrikk: 10 masker rett, 10 masker vrang, og gjenta til slutten av pinnen.
 4. Fortsett mønsterstrikket i 100 omganger.
 5. Avslutt med 10 riller i rettstrikk.
 6. Fell av og fest trådene.

Det er viktig å måle strikkefastheten før du begynner å strikke. Hvis strikkefastheten din er forskjellig fra oppskriften, kan du justere antall masker og omganger for å få riktig størrelse på babyteppet.

Denne oppskriften kan også tilpasses til å lage et større teppe ved å øke antall masker og omganger. Du kan også eksperimentere med forskjellige farger og mønstre for å lage et unikt babyteppe.

Teknikker

Rillestrikk

Rillestrikk er den enkleste strikketeknikken og brukes ofte i babytepper. Denne teknikken gir en jevn og fin overflate. For å strikke rillestrikk, strikker du hver maske på hver rad. Dette gir en tykk og varm overflate som passer godt til babytepper.

Glattstrikk

Glattstrikk er en annen vanlig teknikk som brukes i babytepper. Denne teknikken gir en jevn og glatt overflate på teppet. For å strikke glattstrikk, strikker du rett på en rad og vrang på neste rad. Dette gir en fin og glatt overflate som er perfekt for babytepper.

Flette

Flette er en mer avansert teknikk som gir en fin tekstur til babytepper. For å strikke flette, tar du noen masker og krysser dem over hverandre. Dette gir en fin og intrikat tekstur som er perfekt for babytepper. Det finnes mange forskjellige måter å strikke fletter på, og du kan eksperimentere med ulike mønstre og teknikker for å lage ditt eget unike babyteppe.

Uansett hvilken teknikk du velger å bruke når du strikker babytepper, er det viktig å velge et garn som er mykt og behagelig for babyens sensitive hud. Velg en garnkvalitet som er lett å vaske og tåler slitasje. Med disse tipsene kan du lage et vakkert og funksjonelt babyteppe som både foreldre og baby vil elske.

Tips og Triks

Strikking av babytepper kan være en fin måte å lære seg nye teknikker og mønstre på. Her er noen tips og triks som kan hjelpe deg med å lage et flott babyteppe:

 • Velg et mykt og behagelig garn som ikke klør eller irriterer babyens hud.
 • Pass på å strikke jevnt og pent slik at teppet blir fint og jevnt.
 • Hvis du ønsker å legge til et mønster, kan du prøve å strikke hulmønster, bladmønster, snoninger, retstrik, tern eller bølgemønster.
 • Hvis du er usikker på størrelsen, kan du sjekke størrelsesguiden i oppskriften eller spørre en erfaren strikker om råd.
 • Husk å blokke teppet etter at det er ferdigstrikket for å få det til å se ekstra fint ut.

Å strikke et babyteppe kan være en koselig og avslappende aktivitet, men det er viktig å huske på at babytepper skal være trygge og komfortable for babyen å bruke. Pass på å følge oppskriften nøye og velge trygge materialer.

Avslutning

Når du har strikket ferdig babyteppet, er det tid for å avslutte det på en fin måte. Her er noen tips og triks for å få en pen avslutning på babyteppet:

 • Strikk noen omganger med vrangbordkant rundt hele teppet for å få en fin avslutning.
 • Fest alle trådene på baksiden av teppet ved å sy dem inn med en stoppenål.
 • Hvis du vil, kan du sy på en kant i en annen farge eller med et annet mønster for å gi babyteppet et personlig preg.

Det er også viktig å vaske babyteppet før du bruker det for første gang. Vask det på en skånsom syklus med mildt vaskemiddel og tørk det flatt for å unngå at det mister fasongen.

Med disse enkle tipsene kan du strikke et nydelig babyteppe som både er fint å se på og behagelig for babyen å ligge på. Lykke til med strikkingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *