Eurasier hunderase: Opprinnelse, Egenskaper og Pleie

Eurasier er en mellomstor hunderase som oppsto i Tyskland på 1960-tallet. Rasen ble utviklet av Julius Wipfel ved å krysse ulike typer spisshunder som Wolfspitz, Chow Chow og Samojed. Eurasier er kjent for å være en utmerket familiehund som er lojal og hengiven mot hele familien sin.

Eurasier har en tykk, mellomlang pels som kan komme i en rekke forskjellige farger. Rasen er kjent for å være rolig, selvsikker og godt balansert. Eurasier har en verdig reserve ovenfor fremmede, men er relativt enkle å trene og har en sterk tilknytning til familien sin.

Eurasier er en spisshundtype, noe som betyr at de har en karakteristisk kileformet hode og en buskete hale som krøller seg opp over ryggen. Rasen er ekstremt knyttet og kjærlig mot familien sin, inkludert barn og andre kjæledyr. Eurasier har en moderat aktivitetsnivå og trives best når de får tilbringe tid sammen med familien sin.

Historie

Eurasier er en relativt ny hunderase som oppsto i Tyskland på 1950-tallet. Rasen ble skapt av Julius Wipfel, som ønsket en hund som kunne være en god familiehund, men samtidig viste de tilpasningsdyktige og primitive atferdene til hundenes forfedre.

Opprinnelse

Julius Wipfel begynte å eksperimentere med å krysse chow chow, keeshond og samojed for å skape en ideell familiehund. Han ønsket en hund som var lojal mot hele familien, men samtidig reservert mot fremmede. Han ønsket også en hund som var intelligent, lydig og kunne tilpasse seg forskjellige livsstiler.

Rasens utvikling

Det tok flere tiår å perfeksjonere rasen, og det var mange samarbeidspartnere og entusiaster som hjalp til med å gjøre dette til en realitet. I 1960 ble den første rasen oppdrettet av Julius Wipfel, og dette regnes som rasens jubileum.

Rasen ble offisielt anerkjent av den tyske kennelklubben i 1973 og senere med Foundation Stock Service-programmet med American Kennel Club.

I dag er Eurasier en populær hunderase i mange land over hele verden, inkludert Norge. Den er kjent for sin lojalitet mot familien sin, sin intelligens og sin tilpasningsevne til forskjellige livsstiler.

Egenskaper

Fysisk utseende

Eurasieren er en middels stor hund med en kraftig og muskuløs kropp. Pelsen er tett og myk med en underull som beskytter mot kulde. Fargene varierer fra rødbrun til sort, og de kan ha hvite eller lyse markeringer på brystet og føttene. Øynene er mandelformede og mørke, og ørene er trekantede og oppreist.

Personlighet og atferd

Eurasieren er en selvsikker, rolig og balansert hund med høy retningstrøskel. De er vaktsomme og oppmerksomme uten å være skravlende. De har en utpreget tilknytning til sin familie og kan være reserverte mot fremmede uten å bli aggressive. Eurasieren overvåker sitt revir oppmerksomt, men har ingen tendens til å bjeffe.

De trenger en eier som kan gi dem mye oppmerksomhet og som kan gi dem nok fysisk og mental stimulering. Eurasieren er en intelligent hund som raskt lærer nye triks og kommandoer. De er også kjent for å være gode med barn og andre dyr, men trenger riktig sosialisering og trening fra en tidlig alder.

Det er viktig å merke seg at eurasieren kan være en sensibel hund med sin egen vilje. De har en sterk personlighet og kan være litt sta, så de egner seg ikke nødvendigvis for nybegynnere.

Helse og pleie

Vanlige helseproblemer

Eurasieren er en relativt sunn rase, men som alle hunder kan de utvikle ulike helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene hos eurasieren inkluderer:

 • Hofteleddsdysplasi (HD)
 • Patellaluksasjon
 • Øyeproblemer, som grå stær og progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Allergier

Det er viktig å kjøpe eurasieren fra en seriøs oppdretter som tester for disse helseproblemene og kun avler på friske individer.

Pleiebehov

Eurasieren har en tykk og tett pels som krever regelmessig stell for å holde seg sunn og glansfull. De bør børstes jevnlig for å unngå floker og for å fjerne løs pels. Eurasieren røyter moderat, men kraftig to ganger i året.

Ørene bør sjekkes ukentlig for å unngå infeksjoner, og tennene bør børstes jevnlig for å unngå tannstein og tannkjøttproblemer. Klørne bør også klippes jevnlig for å unngå smerter og skader.

Eurasieren trenger ikke mye mosjon, men de bør få daglige turer og muligheten til å løpe og leke i en sikker, inngjerdet hage. Overvekt kan føre til helseproblemer, så det er viktig å gi eurasieren et balansert kosthold og passe på at de ikke får for mye mat.

Trening og aktiviteter

Trening

Eurasieren er en intelligent hund, men ikke nødvendigvis lettlært. Det er derfor viktig å ha en konsekvent og positiv tilnærming til trening. Det kan være lurt å variere treningen og inkludere hjernetrim og utfordringer for å holde hunden mentalt stimulert.

En eurasier kan være egnet til ulike typer hundesport som lydighet, agility og spor. Det er viktig å finne en aktivitet som både eier og hund trives med.

Aktiviteter

Eurasieren er ikke spesielt krevende når det kommer til mosjon og aktivisering, men kan fint tåle å bli med på langturer dersom den får sjansen til det. Som alle andre hunder bør den få daglige lufteturer, men trenger ikke noen fysisk mosjon utover en god tur hver dag.

En eurasier kan også være en god turkamerat på fjellturer eller skiturer. Det er viktig å tilpasse aktiviteten til hundens fysiske form og alder.

For å stimulere hundens mentale kapasitet kan det være lurt å gi den utfordringer i form av leker eller spill. En eurasier kan også trives med å delta på hundeaktiviteter som hundesvømming eller hundemassasje.

Avl og oppdrett

Eurasier er en relativt ny hunderase, og det er derfor viktig å være nøye med avl og oppdrett for å sikre at rasen fortsetter å utvikle seg på en sunn og bærekraftig måte.

Krav til oppdrettere

For å bli en godkjent Eurasier oppdretter i Norge, må man følge en rekke krav og retningslinjer fra Norsk Eurasierklubb. Disse inkluderer:

 • Oppdretteren må være medlem av Norsk Eurasierklubb
 • Oppdretteren må følge klubbens retningslinjer for avl og oppdrett
 • Oppdretteren må ha godkjent helseundersøkelse på avlsdyrene
 • Oppdretteren må følge NKKs etiske retningslinjer for avl og oppdrett

Valpeplanlegging

En viktig del av oppdrettet er å planlegge valpekullene nøye for å sikre at de blir sunne og mentalt stabile hunder. Dette inkluderer:

 • Å velge avlsdyr som har gode helse- og mentaltester
 • Å sørge for at avlsdyrene har riktig alder og helse for å få valper
 • Å følge klubbens retningslinjer for avl, som inkluderer å unngå innavl og å spre genetisk variasjon
 • Å gi valpene riktig sosialisering og trening for å utvikle en god mentalitet

Oppdretterne bør også sørge for at valpene får riktig ernæring og helseoppfølging, og at de blir solgt til egnede hjem som kan gi dem den omsorgen og treningen de trenger.

Konklusjon

Eurasieren er en flott hund som passer godt for familier som ønsker en lojal og rolig følgesvenn. Denne rasen er kjærlig, intelligent og enkel å trene. Eurasieren er også kjent for sitt vakre utseende og sin tykke pels som krever regelmessig pleie.

Det er viktig å huske på at eurasieren har spesielle behov når det kommer til sosialisering og trening. Dette er en rase som krever mye oppmerksomhet og tid fra eierne sine. Med riktig trening og oppmerksomhet vil eurasieren kunne utvikle seg til å bli en fantastisk følgesvenn.

Det er også viktig å huske på at eurasieren kan være utsatt for visse helseproblemer. Potensielle eiere bør være oppmerksomme på disse problemene og sørge for at de kjøper fra en anerkjent oppdretter som tester sine hunder for arvelige sykdommer.

Alt i alt er eurasieren en flott hund som passer godt for familier som ønsker en lojal og kjærlig følgesvenn. Med riktig trening, pleie og oppmerksomhet vil eurasieren kunne leve et langt og lykkelig liv sammen med sin familie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *